Greek Armenian Bulgarian English French German Russian Turkish

ΔΥΟ ΘΡΑΚΙΩΤΕΣ ΑΣΤΕΡΕΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΑΝΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΔΙΔΑΚΤΟΡΕΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ GOTTINGEN ΤΗΣ Δ. ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ 27 ΧΡΟΝΩΝ

 

Ο μεν Γ. Βιζυηνός γράφει γι’ αυτό το πανεπιστήμιο κι αυτή την πόλη ότι «εις το πνευματικό στερέωμα ταύτης ανέτειλαν άλλοτε και σελαγίζουσιν έτι και σήμερον, οι τηλαυγέστεροι αστέρες της γερμανικής επιστήμης» ενώ 30 χρόνια αργότερα ο Κ. Καραθεοδωρή στις διηγήσεις του για την απόφασή του να σπουδάσει Μαθηματικά σε ηλικία 27 ετών στο Gottingen αναφέρει «Κατεδείχθη ότι επρόκειτο περί της μεγαλυτέρας, εις ολκήν συνεπειών αποφάσεως, ην ποτε έλαβον εις την ζωήν μου».

Η Γοτίγγη, ίστατο, τότε υπό τον διπλούν αστερισμόν Klein – Hilbert , δύο ανδρών τόσον διαφορετικών μεταξύ των, όσον θα ήτο ποτέ δυνατόν να διαφέρουν δύο άνθρωποι και οι οποίοι όμως, συνεπληρούντο αμοιβαίως κατά τον πλέον ευτυχή τρόπον, δια την ευδοκίμησην των μαθηματικών εις την Γοττίγγην.

Σημειωτέον ότι το πανεπιστήμιο αυτό είχε τότε καθηγητές τους επίσης μεγάλους της μαθηματικής επιστήμης Felix Klein , David Hilbert , Herman Minkowski .

Έχουμε λοιπόν δύο αστέρες επιστήμονες, φωστήρες της γνώσης, εξέχουσες αγχίνοιες, ο μεν ένας των θεωρητικών επιστημών, ο δε άλλος των θετικών με κοινή ρίζα καταγωγής τη Θράκη μας και κοινό χώρο δράσης και ανάπτυξης το πανεπιστήμιο του Gottingen , που θεωρείται σημείο αναφοράς για την αλματώδη ανάπτυξη των γραμμάτων που παρατηρήθηκε στην ανατολή του 20 ου αιώνα.

Αλήθεια τι λαμπρότερο φως εκτός από αυτό του Δημόκριτου Λευκίππου, Βίωνα, Πρωταγόρα, Θουκυδίδη, και άλλων λάμπει στο πνευματικό στερέωμα του τόπου μας;

Ποιο γεγονός άραγε, αν όχι το παραπάνω μας κάνει πιο περήφανους για την καταγωγή μας;

Με τη χρήση της ιστοσελίδας αποδέχεστε την χρήση Cookies Περισσότερες Πληροφορίες εδώ.