Greek Armenian Bulgarian English French German Russian Turkish

ΕΠΙΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΩΝ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 69Η ΕΠΕΤΕΙΟ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥ Κ.ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ

            Σαν σήμερα πριν 69 χρόνια εξέλιπε το πνεύμα του σπουδαίου και ξεχωριστού επιστήμονα Κ. Καραθεοδωρή βυθίζοντας στο πένθος την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Οι περισσότερες Ακαδημίες σπεύδουν να ανακοινώσουν για το θάνατό του σκιαγραφήματα του μεγαλείου της προσωπικότητάς του και του μεγέθους της επιστημονικής οντότητας του Κ. Καραθεοδωρή. Στην Ακαδημία Αθηνών ο πρόεδρος
κ. Ορλάνδος θα πει «Μία εξέχουσα φυσιογνωμία της διεθνούς επιστήμης εξέλιπε».

          Ο ακαδημαϊκός Ιωάννης Καλιτσουνάκης μεταξύ άλλων είπε τα ακόλουθα: «…Η απώλεια του Κ. Καραθεοδωρή είναι απώλεια για την Ελλάδα και για τη διεθνή επιστήμη. Την Ελλάδα τίμησε στο εξωτερικό κατά τη μακροχρόνια παραμονή του, την τίμησε ως άνθρωπος πολιτισμένος, ως επιστήμονας και ως Έλληνας πατριώτης». Ο ακαδημαϊκός και φίλος του Γιώργος Ιωακείμογλου θα εκφωνήσει για τον εκλιπόντα αδάμαντα της επιστήμης: «Ό,τι παρήλθε, πέρασε και δε ξαναγυρίζει. Μ’ αν είχε λάμψη δυνατή, και πάλι θα φωτίζει».

          Στο συλλυπητήριο τηλεγράφημά του προς το γιο του μεταξύ άλλων γράφει: «Είχα τότε την ευκαιρία να γνωρίσω εκ του πλησίον τον μεγάλο επιστήμονα, τον τέλειον άνθρωπον και τον ακραιφνή Έλληνα πατριώτη. Κατά τας πολλάς συναντήσεις μας εν Αθήναις και Μονάχω κατά τα προπολεμικά έτη εθαύμαζα πάντοτε τα σπάνια προτερήματα του ανδρός».

          Ο αείμνηστος καθηγητής Νείλος Σακελλαρίου και ιδρυτής της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας γράφει για τον άνθρωπο Καραθεοδωρή: «Η ανατροφή και η οικογενειακή μόρφωσις του Καραθεοδωρή ήσαν Ελληνοπρεπείς. Καίτοι έζη εν Γερμανία, όπου και έλαβε και διετήρησε το αξίωμα τακτικού Καθηγητού του Πανεπιστημίου και του Ακαδημαϊκού και του Geheimrat (Μυστικοσυμβούλου) διετήρησεν ακμαίον και αμάραντον τον θαυμασμόν του και την αγάπην του προς την Αθάνατο Ελλάδα, την οποίαν και ετίμα εξαιρετικως διά της προσωπικής του αξίας και ικανότητος. Ταυτα διαπιστούμεν εξ ιδίας και αυτοπροσώπου αντιλήψεως».

          Ο ακαδημαϊκός της Βαυαρικής Ακαδημίας επιστημών Oscar Perron όταν πληροφορήθηκε τον θάνατό του είπε: «Ένας από τους λαμπρότερους μαθηματικούς, έχει ουσιαστικά εμπλουτίσει και επηρεάσει αποφασιστικά την Eπιστήμη. Ένας άνδρας με ασυνήθιστη και πλατιά παιδεία, ως ανήκων στο ελληνικό έθνος με το υψιπετές πνεύμα του και την αδιάκοπη αναζήτηση της γνώσης συνέχισε την παράδοση και την κληρονομιά της Κλασσικής Ελλάδας».

          Αγαπητοί φίλοι ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή υπήρξε μία σπανίζουσα μορφή στην ιστορία της επιστήμης, όπου η δυσθεώρητου ύψους επιστημονική του οντότητα, συναγωνίζεται αυτήν που αφορά τον άνθρωπο Καραθεοδωρή, τον φιλόστοργο οικογενειάρχη, τον σεμνό ώριμο πολίτη της κοινωνίας, τον φιλόπατρι στο επίπεδο του άδολου και ανιδιοτελούς οραματιστή. Η συγκρότηση ενός τέτοιου αδαμάντινου χαρακτήρα σε συνδυασμό με μια υγιώς αναπτυσσόμενη φιλοδοξία, που είχε τα θεμέλιά της στο ταλέντο του και τον ευφυή νου, δεν μπορούσε παρά να προδιαγράψει λαμπρή φωτοδότρα πορεία, άστρου φωτεινού που μας φωτίζει ακόμα και σήμερα με φως ελληνικό και οικουμενικό και μας κάνει περήφανους.

          Αυτός είναι ο Κων/νος Καραθεοδωρή και από τέτοια πρότυπα έχουν ανάγκη οι μαθητές για να ζυμώσουν τα όνειρά τους, τους στόχους τους και τη ζωή τους.

          Το ότι η πόλη της Κομοτηνής αναδεικνύει αυτόν τον πολύφωτο αστέρα της επιστήμης, χωρίς αυτός να έχει γεννηθεί σ’ αυτή την πόλη, της προσδίδει μία ιδιαίτερη αίγλη όσον αφορά την πνευματικότητά της, την οποία εισέπραξα με το παραπάνω όπου κι αν ταξίδεψα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

          Διότι το να αναδείξει μία πόλη μια μορφή με καταγωγή από αυτήν είναι το πλέον αυτονόητο, αλλά το να ανοίγει έναν λησμονημένο αδαπάνητο εθνικό πνευματικό θησαυρό για τα νιάτα της Ελλάδας και τους νέους επιστήμονες είναι τουλάχιστον μεγαλειώδες.

Με τη χρήση της ιστοσελίδας αποδέχεστε την χρήση Cookies Περισσότερες Πληροφορίες εδώ.